hemma hos Hallwyl

Vi vandrade vidare till Hallwylska palatset igår ju!

Det hela byggdes i slutet av 1800-talet till grevparet Hallwyl, och är egentligen så himla palatsigt att man blir lite galen. När det byggdes hade ansvarig arkitekt alltså ingen budget - familjen var mer förmögen än kungahuset, och grevinnan brukade ibland buda över självaste kungen i diverse konstauktioner.
Så himla knäppt och ofattbart, men det hela resulterade ju i ett fantastiskt hus! Det blev dessutom senare skänkt till staten för att bli museum, och finns nu tillgängligt för alla att besöka! På muséet får man också titta på grevinnans högst imponerade samlingar, med allt från vapen från Kinas bronsålder till 1600-talskonst.

Vi började egentligen nere i källaren, där vi stod en stund och diskuterade om det egentligen var något i flaskorna, och om det i så fall verkligen var vin. Anki gissade på att det var saft!Så himla fina fönster!


På översta våningen fanns en konsthall, ett gym och en kägelbana.
I konsthallen hängde det fullt med nederländska och flamländska tavlor från 1600-talet. Det var tydligen hett att samla på det, men jag är nog inget fan. Väldigt mörka, hårda och lite obehagliga.

Fanns fantastiskt fina gamla böcker också. Typ som den här handboken i ridning!

Och i rökrummet hade de sidentapeter, haha. Allt var så himla överväldigande lyxigt och fint hela tiden!

Och så avslutar vi med en takbild.

Det var himla trevligt hela grejen, vi hade en sjukt bra och engagerad guide och allt var kalasbra! Rekommenderas för alla som är nyfikna på hur Sveriges rikaste grevpar levde vid sekelskiftet, eller de som bara gillar att titta på fantastiskt fina och gamla saker.

sött som socker och fint som snus | | 10 kommentarer |
Upp