the advantages of being a woman blogger

Det är relativt nyligen som jag insett att det vedertagna "humor"greppet att göra parodier på bloggare inte bara är aptråkigt utan i grund och botten patrialkalt. Det är ingen hemlighet att bloggosfären domineras av (ofta unga) kvinnor, och det är just därför som den i många fall marginaliseras och förminskas. Det betraktas ofta som ytligt, simpelt, korkat och kanske framförallt egocentriskt, och folk gör sig roliga genom att ironiskt fota "dagens outfit" eller på annat sätt förlöjliga bloggande.

 


"The Advantages of Being a Woman Artist" av Guerilla Girls, 1988.


Men det är ju inte första gången som en kulturell uttrycksform dominerad av kvinnor marginaliserats. Rozsika Parker frågar till exempel i The Subversive Stitch - Embroidery and the Making of the Feminine varför en så betydelsefull konstform som broderi har klassats som ett hantverk. Det är en fråga värd att ställa. Kvinnors estetiska uttryck har länge varit starkt kopplat till hemsfären och betraktats som en form av avslappning från aktiviteter i den offentliga sfären som är "på riktigt". Implicit: kvinnors uttryck är inte "på riktigt". Det har varit standard för kulturella institutioner att neka dessa uttrycksformer (och kvinnor) inträde, och de har därför på senare år anklagats för att vara alltför manligt dominerade. Se tex Konstnärsklubben.


"Konstnärsklubben - som en enda stor familj" av Fia Sandlund, 2003. Lyssna och läs mer här!

Med det här i bakhuvudet kan jag inte göra annat än att älska bloggande. För när broderande kvinnor på grund av detta inte haft någon möjlighet att få något konstnärligt och kulturellt erkännande för sina verk, så kan bloggaren bara skita i det fullständigt. Vi kan bara strunta i förlegade institutioner som inte lyckas slå sig fria från modernismens patriarkala bojor, här är det vi som bestämmer.

"Everything goes to hell anyway", pågående broderi by Alicia Sivertsson 2012-2013.


För i bloggvärlden finns det ingen högre mäktig institution som avgör vad som är tillräckligt. Bloggar är en plattform som öppnar upp för uttryck som tidigare exkluderats och förminskats på grund av dess kategorisering som "kvinnogöra" - och som dessutom öppnar upp för sådant som vi ännu inte förstår exkluderas och förminskas på grund av samma anledning. För likt storslagna broderier eller makalösa lapptäcken är det här inte något som enbart fungerar som avkoppling. Precis som måleri eller någon annan klassisk uttrycksform kan bloggandet - och allt vi gör kopplat till det - visserligen handla om avkoppling, men även utveckling, skapande, konst, pyssel, hantverk och allt annat vi vill att det ska vara.

Allt du gör på din blogg är ett kulturellt uttryck och har därför ett otroligt värde - det är storslaget. Det bestämmer vi åt oss själva och varandra, och institutioner som konstnärsklubbar och muséer har ingeting att säga till om. Så folk kan väl få förlöjliga bloggande så gott de vill, de kan väl få tro att de gör sig roliga på vår bekostnad. Bara du och jag och alla andra i bloggosfären förstår vad vi går för. I såfall spelar det ingen roll - vi behöver inte deras godkännande längre.

 


Kommentarer
Postat av: Fredrikapåvinden

Men alltså åh! HEJA DIG!!!!

2013-09-16 @ 19:31:25
URL: http://fredrikapavinden.com
Postat av: H

Hear hear! Tycker också att bloggar är så himla coolt! Väldigt ofta när jag gjort nåt fett och folk är impade jag ba aah läste om det på en blogg. Hade aldrig börjat med no poo på riktigt om jag inte hade hittat bloggar om det etc. Min blogglista är en rolig blandning av en massa skapande och naglar :P Kan tycka det är jättekul att kolla på outfitbloggar också om det är nån som har en udda stil och fotar på coola ställen.

Sån rant, men blev lite exalterad av detta braiga inlägg! :)

2013-09-17 @ 10:15:55
URL: http://rainbowcreativity.blogspot.com
Postat av: Ellen

Jag RYSER så bra inlägg. Åh.

2013-09-18 @ 15:21:08
URL: http://fellenwallin.wordpress.com
Postat av: Annelie

Men jaaa så genialiskt!!

2013-09-24 @ 17:54:54
URL: http://liebeskoma.blogspot.se/
Postat av: Alicia

HELL YES!!!
Jag älskar hur vi får en chans att ge inblick i det där magnifika hemmet där den RIKTIGA konsten skapas! Och det är himmelens intressant att läsa analyser om detta. Ser fram emot din uppsats. HEJA!

2013-10-03 @ 20:24:08
URL: http://aliciasivert.blogspot.com/
Postat av: linn london

AMEN. hejja hejja! bloggar behover verkligen tas mer pa allvar!

2013-10-10 @ 14:47:03
URL: http://radarmagazine.se/linnwiberg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback