att säga nej till jante

I februari, när gjorde filtdjur på nästintill heltid, förklarade jag hur beklagligt det var att till och med jag själv kategoriserade allt jag gjorde som handarbete eller pyssel. Denna kategorisering avgjordes inte av något annat än materialval, och jag själv tog ingen som helst hänsyn till process, syfte eller tanke. Bara för att jag höll i en filtnål och inte en pensel var det inte konst utan handarbete, vilket resulterar i ett olyckligt nedvärderande av mitt eget skapande och dessutom de skapandeformer som traditionellt ses som kvinnliga. Och det är banne mig skandal.

Tur är väl då att man har en alldeles egen partner in crime som känner precis samma. Alicia och jag har bakvänt nog inte inte träffats innan, men mer meant to be kan det egentligen inte bli. Vi är inte bara bloggrannar och har hemskt mycket gemensamt (Harry <3), vi har dessutom gemensamma kretsar, har varit på samma lilla läger i Norge och har dessutom föräldrar som jobbar ihop ibland. Tio poäng till ödet, tänker jag.
Nåja, det var en ära att få besöka Alicias sköna boning för att dricka te och lära mig att brodera. Det är inte varje dag man får lektioner av en sådan eminent makare av magiska ting.
Jag fick välja garn ur hennes perfekta samling.
Samt se resultatet av den utomordentliga prylfyndarfärdigheten.
Som ni kanske anade hade vi dessutom viktigheter på agendan - det här var ett Möte. Nu får det vara nog, sa vi, och satte oss ned för att planera lite revolution. Konst-, pyssel- och bloggvärlden ska vi vända uppochned på och förändra, för det här duger inte. Steg 1 är att sudda bort allt vad nedvärderande inställning mot handarbete och bloggeri heter.
Som månaderna gått sen mitt senaste inlägg i ämnet har jag bara blivit mer och mer upprörd över att jag själv kategoriserar allt det viktigaste jag gör som 'pyssel', och mötets mål var därmed att hitta ett värdigt alternativ.
 
Kollar man upp synonymer till 'pyssel' får man upp så storslagna och makalösa ord som knåpgöra, småbestyr, pilleri och stök. Inte för allt smör i Småland att jag tänker köpa att en hel armé av djur, en alldeles egen rymd eller en fullt fungerande trollstav är något jäkla "pilleri". Jag lägger ner hjärta och själ i det jag gör, och det är tid att jag både språkligt och mentalt värderar det därefter.
Vi slog våra kloka huvuden ihop, letade källor till inspiration (allt från astronauter till Karin) och undersökte synonymer och etymologi. Det var svårare än man hade kunnat tro, men vi fick till något till slut.

Känns hemskt mycket bättre, kanske framförallt som ett neutralt men ändå öppet alternativ till pyssel. Alster härstammar dessutom från ala (föda) och har därmed etymologiskt släktskap med såväl älska som ålder. Känns fint.
 
Jag drömmer fortfarande om att hitta ett ännu mer storslaget och makalöst ord för det vi gör, men det kommer nog i sinom tid. (Vi ska ju ha fler möten, såklart.) Känner ni själva att ni har en kategori vid namn pyssel (eller dylikt) som ni vill byta namn på så är det fritt fram att hänga på.
Hela vår poäng blev dessutom så kraftigt understruken av en av kommentarerna på Alicias inlägg.
Första meningen i kommentaren lyder: Vilka sötpyssliga bilder!
Det är fruktansvärt ironiskt, men också en god demonstration av hur den lillagumman-, klappapåhuvudet- och vadpysslardumedförsmågöra-inställningen som finns gentemot bloggare (och pysslare) har internaliserats och på ett hemskt tråkigt vis gjort att vi varken ger oss själva eller varandra riktigt den respekt vi förtjänar. Jag menar, inte ens när vi är i färd med revolution och förändring kan vi slippa undan idén om att det vi gör är sött och pyssligt (småbestyr). Nu är det slut på det!

Vi är inte pysslare, vi är makare av makalösa ting.
Tänker mig att Dumbledore hade varit med oss,
och sagt: 'Jävla jantelag, nu ska du döden dö.'

Jag är med. Är ni?
 

Kommentarer
Postat av: Emelie

Jag förstår precis vad ni menar, men jag är lite kluven på det sättet att jag skriver ju en "pysselartilkel" för devote och hela kategorin där alla mina artiklar samlas kallas just pyssel. Och i ärlighetens namn vet jag inte vad som skulle vara ett bättre namn på kategorin som skulle göra så att precis alla skulle förstå vad det handlar om, som de faktiskt gör nu. Jag tycker nämligen DIY har lite samma klang som pyssel. Men på min blogg heter kategorin "måleri och skapande" och det tycker jag passar utmärkt men det passar liksom inte in på devote.se. Himla svårt alltså.

Svar: Ja, jag förstår det. Det är ju en avvägning, i ett fall som det är det ju rätt viktigt att alla fattar vad det är, och kanske är det också pyssel i just de devote-artiklarna? Hm. Fast var går i så fall den magiska gränsen? ACK! Det är sjukt svårt, och som sagt vi satt typ kalaslänge och försökte komma på nåt bra ord, men det är svårt. Vi vill ju att det ska vara självklart vad som menas med det! Men det jag egentligen vill ifrågasätta är det faktum att unga bloggtjejer, som faktiskt sysslar med konst (tex du!), drar sig för att kalla det det. Jag menar, hur ofta händer det inte att unga tjejer säger att de pysslar eller illustrerar istället för att skapa konst? (Även om jag kan förstå att man kanske skulle få lite prestationsångest av att kalla det konst.)
Krångligt är det i alla fall, men jag är glad att du också funderat över det! :D
litesocker.blogg.se

2013-05-05 @ 23:49:53
URL: http://unvelo.devote.se
Postat av: Alicia

Det är så tokigt att se sina saker på andras bilder - vad trevligt jag har det! Har för övrigt fått in skrivbordet och blivit hjälpt att möblera om så till nästa möte ser det lite annorlunda ut + finns cernitlera. När min byrå också är på plats ska jag dedicera en hel låda åt mötesanteckningar, protokoll, ordlistor och idolbilder.

Heja oss!

Svar: Haha, visst är det! Åh, då får jag gå husesyn igen!!! (För det var ju världsbäst pga allt var så fint.) Då blir det cernitlera på nästa möte då? Brabrabra.
litesocker.blogg.se

2013-05-12 @ 12:10:18
URL: http://aliciasivert.blogspot.com/
Postat av: Jenny Olofsson

så rätt och så sant!

Postat av: Miriam

Jag är med!

Svar: Brabrabra!
litesocker.blogg.se

2013-05-19 @ 17:12:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback